RIO DE JANEIRO 2006
Stad van twee gezichten
Tussen Caipirinha & Favela

6 MEI reisden we naar Rio de Janeiro. Onze bestemming was de grootste sloppenwijk(Favela) aldaar: Providencia. In een decor van extreme armoede en geweld, viert de bevolking dat Instituto Central do Povo (ICP) deze maand zich al 100 jaar bekommert om de straatkinderen van Rio de Janeiro. We waren op uitnodiging van Mario Way: de 70 jarige pater familias van het ICP. Het verhaal van de favela's moet immers verteld worden: hoe ook in een decor van extreme armoede en geweld je mensen, jong en oud, kunt laten genieten van het leven. In de favela's vechten politie en drugsbenden geweldadig om de macht, maar het biedt ook een veilige haven vol sociale cohesie. Dankzij onder andere het werk van ICP.

Binnenkort volgt een uitgebreidere reisverslag in woord.
Beweeg de muis over de foto's voor een toelichting op de foto.


Rio de Janeiro zoals de toeristen haar kennen:
Het strand van Copacabana
& de kabelbaan naar de suikerbroodbergSanta TeresaInstituto Central do Povo (ICP)
ICP is de oudste organisatie die zich bekommert over de armen van Rio de Janeiro. Het bestaat in 2006 precies honderd jaar. Donaties, liefst financieel, aan het ICP zijn zeer welkom. In Nederland treedt Tim van Woudenberg, belangenloos op als vertegenwoordiger. Lees op zijn site over het werk van ICP

De trainer aan het werk
Samen met Nederlander Robert Smits gaf hij de wijk een eigen voetbalclub: Sparta.
Zie voor meer informatie:


"Moederdag" tijdens het eeuwfeest van ICP"
De moeders (die qua leeftijd eigenlijk zussen zouden moeten zijn) werden in het zonnetje gezet: hen werd een dag aangeboden om ongenegeerd moeder te kunnen zijn: lekker leuke dingen doen met hun kinderen zonder de dagelijkse zorg voor inkomen.


Optocht ter ere van 100 jaar ICP

Meer over Coolywooly Reisverhalen?

Home